info@marmaravip.com.tr
0 322 234 38 39
Turgut Özal Blv. 154 B, 01170
Parlak bir geleceğin yapı taşları öğrencilik yıllarında döşenir. Eğitim sürecinin başarılı geçmesi planlı çalışmayla ilişkilidir. Özellikle lise (LGS) ve üniversite (YKS) sınavlarında hedefe ulaşmak için etkili bir çalışma performansı şarttır. Bunun için verimli çalışma yöntemleri benimsenmelidir. Düzenli ders çalışma becerileri öğrenilebilir ve sürekli geliştirilebilir. Disiplinli bir çalışma uyku ve beslenme düzeninden, çalışma ortamına kadar pek çok faktöre bağlıdır.
Peki, öğrencileri sonuca ulaştıracak etkili çalışma yöntemleri nelerdir? Adana Özel Marmara VIP, sınavlara hazırlanan adaylar için verimli ders çalışmanın metotlarını açıkladı. İşte altın değerindeki o kurallar:
Güne Sağlıklı Başlangıç: Güne sağlıklı bir kahvaltı ve hafif egzersiz ile başlamak derse odaklanmayı ve motivasyonu artırır. Evde rahat bir kıyafet ile ders çalışmaya oturmak bireyin performansına olumlu yansır.
Uyku Düzeni: Uykusuzluk bireyin biyolojik ritmini bozar. Yeterli uyku verimli çalışmayı destekler. Bu sebeple 7-8 saat süren uyku rutininden taviz verilmemelidir.
Beslenme Düzeni: Bağışıklık sistemi, mineral ve vitamin açısından zengin besinler tüketilerek güçlendirilmelidir. Besin değeri yüksek gıdalar bireyin ruh haline ve verimine pozitif katkı sunar. Gün içinde yeterli su tüketilmeli ve şekerli ürünler olabildiğince kullanılmamalıdır.
Telefon Kullanımı: Ders çalışırken akıllı telefon veya tablet gibi dijital ürünlerden (internetten bilgi edinme harici) uzak durulmalıdır. Derse daha iyi yoğunlaşmak için telefonlar uçak moduna alınmalı ya da bildirimler kapatılmalıdır.
Çalışma Ortamı: Evde özel bir ders çalışma ortamı oluşturulmalıdır. Bu bireyin çalışma isteğini tetikler. Çalışma ortamı dikkati dağıtacak her türlü detaydan arındırılmalıdır. Mekân gürültüden uzak, derli toplu, yeterli ısı ve ışık kaynağına sahip olmalıdır.
Plan Yapın: Hangi derse nereden başlayacağı ve dersin ne kadar sürede bitirebileceği ön görülebilmelidir. Zamanı daha verimli kullanmak için günlük, haftalık, aylık planlamalar yapılmalıdır. Planlar kişiye özel ve uygulanabilir olmalıdır. Çalışmaların takibi için bir takvim veya ajandanın kullanımı yararlı olacaktır.
Ders Rutini Oluşturun: Her öğrenci kendine özgü çalışma sitilini belirlemelidir. Ders çalışırken kişi zihnen ve bedenen dinamik olduğu saatleri tercih etmelidir. Bu zaman dilimleri rutin haline getirilmelidir. Aralıklı çalışmalar daha verimlidir. Dinlenme anları su içmek, balkonda hava almak, ev içinde kısa süre dolaşmak biçiminde olabilir. Uzun süreli çalışmalar, zihnin yorulmasına ve dikkatin dağılmasına neden olabilir. Uzun süreli molalar ise çalışmaya tekrar dönmeyi zorlaştırabilir.
Doğru Çalışma Yönteminizi Belirleyin: Her öğrencinin çalışma sitili farklı olabilir. Önemli olan bireyin kendine uygun (görsel-işitsel) yolları bularak daha verimli çalışmasıdır. Ders çalışırken grafik ve tablolara başvurulabilir. Hızlı soru çözme veya okuma tekniklerinden yararlanılabilir. Zorlanılan konularda öğretmenlerden destek alınmalıdır.
Düzenli Ders Takibi: Çalışma disiplinini geliştirmek için dersler düzenli takip edilmelidir. Mümkün olduğunca derslere aktif katılım sağlanmalıdır. Anlaşılmayan konular öğretmenlere sorulmalıdır. Ders sırasında küçük notlar tutulmalı, dersleri pekiştirmek için tekrarlar yapılmalıdır.
Motivasyon: Eğitim sürecinde hedef belirlemek motivasyonu artırır. Bu başarıya götüren önemli bir etmendir. Bu nedenle amaca uygun bir çalışma performansı sergilenmelidir. Ders çalışma isteğini canlı tutmak amacıyla seçilen meslek veya üniversiteye ait materyaller çalışma odasına asılabilir.
Sınavlara Hangi Test Çözme Teknikleriyle Hazırlanmalı?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS-TYT-AYT-YDT), İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav...
27 Mart 2024
2024 YKS’ye “İkinci Ek Başvuru" Fırsatı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK),Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularını yapamayan adaylara bir fırsat daha sundu.
25 Mart 2024
MEB, LGS’de Sıkça Sorulan Soruları Yanıtladı
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokulların 8. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerinin katıldığı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
13 Mart 2024
YKS Geç Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?
8-9 Haziran'da yapılacak olan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) geç başvuruları bugün başlıyor.
05 Mart 2024
Copyright © 2023 Marmara VIP Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya