info@marmaravip.com.tr

0 322 234 38 39

Turgut Özal Blv. 154 B, 01170

Sınav Stresi ile Başa Çıkmanın Yolları

Sınav Stresi ile Başa Çıkmanın Yolları

Sınav stresi, öğrenilen bilginin sınavda kullanılmasına engel olan başarıyı olumsuz etkileyen bir faktördür. Öğrencinin sınava yüklediği anlam, sınavda başarısız olması halinde yaşayabileceklerine ilişkin düşünceler sınav stresi üzerinde etkilidir. Sınav stresi başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, huzursuzluk, sıkıntı gibi durumlara neden olabilir. Adana Özel Marmara VIP, LGS, YKS ve bursluluk gibi sınavlara giren adaylara stresle başa çıkmanın kurallarını anlattı.

Yoğunluğu arttıkça öğrenci için bedensel sorunlar, kendine duyduğu güvende azalma, kendini yetersiz görme durumları ortaya çıkabilir. Sınav stresi daha çok rekabetçi ve mükemmeliyetçi insanlarda görülür. Sınav stresi yaşamakta sosyal çevrenin beklentilerinin ya da baskısının da etkisi vardır.

Sınav Stresini Kontrol Altına Almak

Öğrencinin hem sınav başarısını hem de sağlığını etkileyen sınav stresinin kontrol altına alınması veya önlenmesi çeşitli yöntemlerle mümkündür. İlk önce sınav kaygısına yol açan olumsuz düşüncelerin değiştirilmesi gerekir. “Sınava hazır değilim. Çok fazla konu var, bunları yetiştiremem. Hiçbir şey anlamıyorum. Yapamayacağım” gibi düşünceler zihinlerini olumsuz düşüncelere iter ve motivasyonlarının düşmesine yol açar. Bunların yerine “Ne yapmalıyım, nasıl yapmalıyım, kalan süreyi daha nasıl verimli kullanabilirim?” gibi düşüncelere odaklanılmalıdır.

Nefes ve gevşeme egzersizleri kan dolaşımını hızlandırır, kişiyi rahatlatır ve daha sakin düşünebilmeyi sağlar. Kitap okumak da zihnimizi boşaltmanın yollarından biridir.

Sınav Öncesi Neler Yapılabilir?

  • Çalışma alışkanlıkları ve sınava yönelik düşünceler gözden geçirilmelidir.
  • Zamanı doğru kullanmaya yönelik uygulamalar yapılmalıdır.
  • Beslenme ve uyku düzenine özen gösterilmelidir.
  • Sınava yönelik çalışma planı hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

Sınav Sırasında Neler Yapılabilir?

  • Motivasyonu düşüren olumsuz düşüncelere alternatif açıklamalar getirilmelidir.
  • Sınavı çözmeye iyi bilinen ve kolayca yanıtlanabilecek sorulardan başlanmalıdır.
  • Yapılamayan sorulara işaret konularak boş bırakılmalıdır.

Psikiyatrik Destek Ne Zaman Gereklidir?

Öğrencide depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu gibi bir sorunun ortaya çıkması halinde psikiyatrik bir destek alınabilir.

Benzer Haberler

Sınav Sırasında Zaman Yönetimi İçin Tavsiyeler

Sınav Sırasında Zaman Yönetimi İçin Tavsiyeler

Sınavda zamanı doğru yönetmek, başarı için önemlidir. Adaylar kimi zaman sınavda zamanı iyi yönetemez ve paniğe kapılır.

detayları gör

07 Mayıs 2024

Son Bir Ayda YKS’ye Nasıl Hazırlanılmalı?

Son Bir Ayda YKS’ye Nasıl Hazırlanılmalı?

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8-9 Haziran’da ülke genelinde gerçekleşecek. Peki, sınava son bir ay kala nasıl hazırlanmak gerekiyor?

detayları gör

07 Mayıs 2024

2024-KPSS Başvuruları Başladı

2024-KPSS Başvuruları Başladı

Dikkat, beynin yalnızca belli bir düşünceye odaklanma ve çevredeki uyaranları durdurmasıdır.

detayları gör

04 Mayıs 2024