info@marmaravip.com.tr

0 322 234 38 39

Turgut Özal Blv. 154 B, 01170

YKS’de Başarıyı Artıran “Test Çözme Teknikleri” Nelerdir?

YKS’de Başarıyı Artıran “Test Çözme Teknikleri” Nelerdir?

Türkiye’de her yıl milyonlarca öğrenci iyi bir üniversite ve parlak bir kariyere adım atmak için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılıyor. Bu yıl 8-9 Haziran tarihinde uygulanacak sınava 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. Peki, bu önemli sınavda nasıl başarılı olunabilir? Adana Özel Marmara VIP, YKS’de başarıyı artıracak adımları anlattı. İşte YKS’de (TYT-AYT-YDT) test çözme teknikleri…

Sorular Her Zaman Zor Olmaz: Testler zor veya kolay; farklı düzeylerde olabilir. Ancak soruların geneli eğitim sürecinde edinilen bilgi, beceri ve kazanımları kapsıyor. YKS gibi çoktan seçmeli sınavlarda genel olarak soruların yüzde 20'si zor, yüzde 10'u çok zor ve yüzde 40’ı normal bilgi düzeyindedir. Çözülemeyen sorularla (inatlaşarak) fazla zaman harcanmamalıdır. Her soru aynı titizlikle değerlendirilmelidir.

Tüm Seçenekler Önemlidir: Tüm seçenekler mutlaka okunmalı ve anlamı bilmeyen sözcükler üzerinde durulmalıdır. Bazen “doğru” cevap yerine “en doğru” cevap istenebilir. Bu yüzden şıkların tamamı okuduktan sonra işaretleme yapılmalıdır. Özellikle soruda ne isteniyorsa ona odaklanmalıdır.

Anahtar Sözcüklere Dikkat Edin: Sınavda hemen çözülebilecek sorulara öncelik verilmelidir. Zor sorular işaretlenerek “turlama tekniğiyle” ikinci kez incelenmelidir. Bu yöntem, sınavda zamanı verimli kullanmaya yardımcı olur. Zor olan bir soruya fazla ayırmak moral bozabilir. Bu durum diğer sorulara odaklanmayı zorlaştırabilir. Soru içinde geçen, altı çizili ve koyu puntoyla tırnak içinde yazılmış “vardır, yoktur, hiçbir, olamaz” benzeri anahtar sözcüklere dikkat edilmelidir. Anahtar kelimeler sorunun çözümünü kolaylaştırır. Sorulardaki her cümlenin altının çizilmesi zaman kaybına neden olur. Sadece soru kökleri ve önemli görülen kısımlar çizilebilir.

Güçlü Çeldiriciler Olabilir: Birbirine benzeyen seçeneklerin hatalı olma olasılığı vardır. Tüm şıklar okunup aralarındaki detaylar belirlendikten sonra doğru yanıta karar verilmelidir. Ayrıca iki seçenek birbirine zıt içerikteyse birinin doğru cevap olma ihtimalinden söz edilebilir.

Uzun Metinler Sadece Psikolojik Olarak Zordur: Sınavda uzun sorular daha yorucudur. Bazen uzun metinler “psikolojik zorluk” amaçlı tasarlanabilir. Ancak buradan çıkan sorular gerçekte çok kolay olabilir. Paragraf sorularında genellikle önce soru kökü okunmalıdır. Bu paragrafı ikinci kez okuma zorunluluğunu engeller. Çünkü zihin soru kökünü öğrendiğinde paragrafı okurken cevabı bulma eğiliminde olur.

Anlamadığınızda Derin Bir Nefes Alın: Sınavda belli bir süre sonra yorgunluk veya dikkat dağınıklığı gelişebilir. Böyle durumlarda soruyu tekrar okumak yerine birkaç saniye dinlendikten sonra yeniden bakılabilir. Dinlenme sırasında derin nefes alıp vererek beyne daha çok oksijen pompalanması yararlı olacaktır.

İzin Vermedikçe Çevre Sizi Etkileyemez: Sınav sırasında değiştirilmeyecek kimi rahatsız edici dış etkenlerle karşı karşıya kalınabilir. Böyle durumlarda kişi moral bozmadan ve dikkati dağıtmadan sadece sınava yoğunlaşmalıdır.

Kaygı Bulaşıcıdır: Yaşamı “olumlu bir perspektifte” sürdürmek önemlidir. Çevredeki her pozitif ya da negatif duygu ve düşünce bulaşıcıdır. Negatif enerji insan psikolojisini olumsuz etkiler. Mümkün olduğunca negatif alanlardan veya kişilerden uzak durulmalıdır. Olumlu yaklaşımlar sergileyen insanlarla iletişim kurarak pozitif enerji depolanmalıdır.

Okuma Hataları İçin Özel Çalışmalar Yapın: Sorularda her zaman “olumsuz” bir ifadeyi “olumlu” okuma riski vardır. Bu ise bir soruyu hatalı yanıtlama anlamına gelir. Bu yüzden sorularda geçen “altı çizili” veya “kalın yazılı” karakterli ifadelerden yararlanılmalıdır.

Benzer Haberler

LGS Başvuruları Uzatıldıı

LGS Başvuruları Uzatıldıı

Milli Eğitim Bakanlığınca 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezî sınavın başvuruları 2 Nisan günü saat 17.00'ye kadar uzatıldı.

detayları gör

01 Nisan 2024

Verimli Ders Çalışmanın Altın Kuralları

Verimli Ders Çalışmanın Altın Kuralları

Parlak bir geleceğin yapı taşları öğrencilik yıllarında döşenir. Eğitim sürecinin başarılı geçmesi planlı çalışmayla ilişkilidir.

detayları gör

30 Mart 2024

LGS’de Başarıya Götüren Yöntemler Nelerdir?

LGS’de Başarıya Götüren Yöntemler Nelerdir?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran 2024 tarihinde düzenlenecetk.

detayları gör

27 Mart 2024