info@marmaravip.com.tr

0 322 234 38 39

Turgut Özal Blv. 154 B, 01170

Sözel ve Sayısal Dersleri Verimli Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

Sözel ve Sayısal Dersleri Verimli Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS/TYT-AYT-YDT) 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde uygulanacak. Sınavlarda öğrencilere sayısal, sözel, eşit ağırlık ya da dil kategorilerinde sorular yöneltilecek. Binlerce aday bu alanlarda aldıkları puanlara göre tercihlerini yapacaktır. Sınavlarda başarı doğru yöntemlerle, ciddi bir hazırlıkla mümkündür. Adana Özel Marmara VIP, sınavlara verimli çalışmanın ipuçlarını açıkladı. İşte her iki alanda da sınavlara etkili hazırlanmaya yardımcı olabilecek bazı öneriler:

Sözel Derslere Nasıl Çalışmalı?

Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, inkılap tarihi, coğrafya, tarih, psikoloji felsefe, mantık, sosyoloji gibi derslerden oluşan sözel dersler, daha çok okuma ve anlama becerilerini test eder. Bu yüzden okumayı ve yazmayı sevmek sözelde başarının temel kriteridir. Sözel dersler genel olarak kolay gibi gözükebilir. Ancak öğrenilen bilgileri hafızada tutmanın zorluğu göz ardı edilmemelidir. Her öğrencinin ders çalışma ve dersi anlama kapasitesi farklı olabilir. Genel olarak dersleri dikkatli dinleyerek, düzenli tekrar yaparak, not tutarak, bol test çözerek, beslenme ve uyku düzenine özen göstererek hedefe ulaşılabilir. Sözel derslerde şöyle bir yol izlenebilir:

“Zaten biliyorum.” Yanılgısına Dikkat: “Bu konu çok kolay, zaten biliyorum.” yanılgısına düşülmemelidir. Tüm ünitelere “hiç bilmiyormuş” gibi detaylı çalışılmalıdır. Bu şekilde öğrenilen bilgiler pekiştirilmelidir. Konular iyi derecede kavrandıktan sonra test çözümleri yapılmalıdır.

Sözelde Başarının Sırrı Çok Okumak: Bıkmadan ve usanmadan her ünite yeteri kadar okunmalı ve konularla ilgili bol bol testler çözülmelidir. Okuma anında önemli görülen ifadelerin altı çizilmelidir. Bu kısımlara daha sonra göz atılması faydalı olacaktır. Ayrıca fırsat buldukça makaleler, romanlar, denemeler ve haberler okuyarak kavrama yeteneği geliştirilmelidir. Altını çizerek okumaktan hoşlanmayan adaylar ise kalıcı notlar alabilir.

Akılda Kalanlar Nota Dökülebilir: Öğrenme tekniklerinden biri de bilgilerin notlara dökülmesidir. Adaylar konulara çalıştıktan sonra akılda kalanları yazarak pekiştirebilir. Kâğıda dökülen notlar kitaptaki bilgilerle karşılaştırılarak zihinde kalıcılığı sağlanabilir. Bu sırada tespit edilen eksikler tamamlanabilir.

Her Koşulda Ders Çalışma: Ders çalışırken yeterli ışığa sahip ve gürültüden uzak bir mekân şarttır. Ama her zaman böyle bir ortam bulunamayabilir. Ders çalışma belli gerekçelere bağlanmadan devam etmelidir. Masa başında çalışmanın yanı sıra seyahat esnasında ya da uyku öncesinde de küçük tekrarlar yapılabilir. Kitaptaki bilgiler veya hazırlanan notlar telefonda ses kaydına dönüştürülerek dinlenebilir. Öte yandan ezber becerileri zayıf olan adaylar kodlama sistemiyle öğrenmeyi daha keyifli hale getirebilir. Kişiye özel kodlama tekniğiyle bilgiler daha hızlı öğrenilebilir.

Zaman Yönetimi Önemli: Sınava hazırlık aynı zamanda zamanla yarıştır. Bu dönemde zamanın doğru kullanılması önemlidir. Çalışma düzeni ve mola süreleri bakımından zaman doğru bir şekilde planlanmalıdır. Kazanımların kalıcı hale gelmesinde konularla ilgili düzenli olarak testlerin ve denemelerin çözülmesi temel bir gerekliliktir. Öğrenciler kendilerine uygun çalışma programıyla zamanı ne kadar verimli kullandıklarını değerlendirebilir.

Hazırlık Tüm Bir Yıla Yayılmalı: Sınavlara hazırlık, uzun soluklu ve yorucu bir maratondur. Sürecin tüm bir yıla yayılması önemlidir. Düzenli bir çalışma temposunu yakalamak için çok sevilen dersten başlanabilir. Tam olarak disiplinli bir çalışma alışkanlığı edinme süreci iki ile dört hafta sürebilir.

Sayısal Derslere Nasıl Çalışılmalı?

Sayısal derslerde başarılı olmanın temelini, matematik ve fen bilimlerindeki temel konseptleri anlamak oluşturur. Her konuyu öğrenmeye başlamadan önce temel kavramları anlamak önemlidir. Temel kavramları anlamak, daha karmaşık konuları öğrenmeye yardımcı olacaktır. Sözelde okuyarak ve sık tekrar ederek ilerlemek mümkünken sayısalda öğrenilen formülleri veya yöntemleri farklı soru kalıplarına uygulamak gerekir. İşte sayısal derslere çalışma teknikleri:

Temel Kavramlardan Başlanmalı: Matematik, geometri, fizik, kimya ve biyolojiden oluşan sayısal dersleri çalışmaya kitaptaki ünitelerin sırasına göre temel kavramlardan başlanmalıdır. Matematikte temel kavramları öğrenmeden başka bir konuya geçilmemelidir. Aksi halde soruların çözümünde güçlüklerle karşılaşılabilir. Hatalı çözülen ve çözülmeyen sorular öğrencinin motivasyonunu kırabilir.

Derslerin Videoları İzlenebilir: Fizik, kimya ve biyoloji derslerini çalışırken konu ile ilgili deney videolarını izlemek anlamaya katkı sunar. Ayrıca sayısal derslerdeki formüller çalışma odasının göze çarpan bir yerine asılarak akılda kalıcılık sağlanabilir.

Çalışma Hayatın Parçası Haline Getirilmeli: Sınava hazırlıkta derslere adaptasyonu hızlandırmak için öncelikle çalışma sevilmeli ve bu davranış hayatın parçası haline getirilmelidir. Bu çerçevede adayların çok sevdikleri derslerden başlamaları yararlı olacaktır. Sayısal alandan hazırlanan öğrencilerin tam bir çalışma düzenini oluşturmaları iki ya da dört haftayı alabilir.

Benzer Haberler

YKS’de Başarıyı Artıran “Test Çözme Teknikleri” Nelerdir?

YKS’de Başarıyı Artıran “Test Çözme Teknikleri” Nelerdir?

Türkiye’de her yıl milyonlarca öğrenci iyi bir üniversite ve parlak bir kariyer için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılıyor.

detayları gör

03 Nisan 2024

LGS Başvuruları Uzatıldıı

LGS Başvuruları Uzatıldıı

Milli Eğitim Bakanlığınca 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezî sınavın başvuruları 2 Nisan günü saat 17.00'ye kadar uzatıldı.

detayları gör

01 Nisan 2024

Verimli Ders Çalışmanın Altın Kuralları

Verimli Ders Çalışmanın Altın Kuralları

Parlak bir geleceğin yapı taşları öğrencilik yıllarında döşenir. Eğitim sürecinin başarılı geçmesi planlı çalışmayla ilişkilidir.

detayları gör

30 Mart 2024